Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Probíhá radikální změna systému

V demokracii by člověk čekal, že o případné fundamentální změně systému bude rozhodnuto v referendu. Nebo alespoň, že volby drtivě vyhraje strana, která má tuto změnu v programu. Může k ní ale dojít i plíživě, takřka mimochodem.

A to se právě děje. Jaksi za samozřejmé považujeme, že žijeme v tržní ekonomice. Není to sice úplně pravda, jde o jakýsi smíšený hybrid, ale přesto hraje (hrál?) trh hlavní roli. Primární je nabídka a poptávka. Úroky z úvěrů (a dluhopisů) odrážejí riziko.

To se mění. Nijak skrytě, mluví se o tom otevřeně. Jen asi, zaměřeni na (v porovnání s tímto) banality (typově Čapák, Vrbětice, nejnovější mutace), to nevnímáme. Když si čtete o Zelené dohodě pro Evropu, tak čtete o „transformaci,“ „oběhovém hospodářství“ či „zelené ekonomice.“ O tržní ekonomice nečtete nic. Nepočítá se s ní.

„Musíme využít soukromé investice tím, že zelené a udržitelné financování učiníme ústředním bodem našeho investičního řetězce a finančního systému.“ Ursula von der Leyen, On-line zde. „...aby v investicích hrála hlavní roli udržitelnost, je třeba změnit způsob myšlení.“ Valdis Dombrovskis (on-line tamtéž). Všímáte si? Žádná poptávka, žádná nabídka ani konkurence. Jenže právě ty jsou ústředními body tržní ekonomiky. Přestávají-li být tím hlavním, bavíme se o jiném ekonomickém systému (co je míněno změnou myšlení si snad raději nechci představovat). Systému, kde zdroje nejsou alokovány efektivně z hlediska dosažení zisku, ale z hlediska tzv. „udržitelnosti.“

Počítá se s dopady na ekonomiku. Toky kapitálu má ovlivňovat nejen vztah „výnos X riziko,“ ale jak (zatím jen podnikatelský) subjekt plní tzv. ESG kritéria. V těch najdete všechno možné, vedle docela rozumných parametrů též uhlíkovou stopu, diverzitu či inkluzi.

To, že se nepočítá se spalovacími motory či „neobnovitelnou“ elektrickou energií jste již jistě četli. Vypadá to, že není ekonomický segment, který by tím nebyl zasažen.

Ideologie jako taková jde dále. Jak nedávno upozornil týdeník Echo, Evropská investiční banka zkoumala ochotu lidí přinášet oběti ve jménu boje proti změnám klimatu. Inspirací jsou pandemická opatření, zmíněny dokonce i roušky. Netuším, jakou mají roušky spojitost s klimatem, ale jsou dobrým symbolem. Kdybych byl totalitní vládce, tak zakrytí obličeje vnímám jako úžasný nástroj, jak lid proměnit v uniformní, dehumanizovanou a vzájemně se hlídající masu. Co třeba nějaký filtr na vydechované CO2? Ale to už fantazíruji.

Marian Kechlibar si zase všiml, že v Německu se začíná diskutovat o čínském sociálním kreditu jako o něčem, co je minimálně představitelné. Reálně jsme dále, zmíněná ESG kritéria se mu v něčem podobají. A všechny ty Tečky, čTečky či covidpas mají také blíže k sociálnímu kreditu (byť na zjednodušené, až primitivní úrovni) než k nástroji boje s pandemií.

Ale to odbočuji. Co je podstatné. Bavíme se tady o tom, že dochází k fundamentální, radikální změně, transformaci systému, snesoucí srovnání s roky 1948 či 1989 (asi nepřekvapí, že se přikláním spíše k tomu prvnímu příkladu). Nejen ekonomického. Ekonomiku nelze oddělit od běžného života, naopak, jde o totéž. Dát si steak je osobní svoboda, koupit si ho (či prodat) ekonomická. Jedno bez druhého nedává moc smysl.

Událo se to bez výstřelu z Aurory. Bez toho, že by proběhla občanská válka. Patrně došlo i ke změně politického režimu. Protože, jak jsem psal na začátku, takováto fundamentální změna by nemohla v demokracii proběhnout bez toho, že by daná myšlenka zvítězila v souboji idejí. Nic takového se ale nestalo. Děje se to ne sice vskrytu, ale spíše tak nějak mimochodem, jako by nešlo o nic podstatného.

Jak nás informoval Petr Fiala, jde o realitu. Nejde s tím prý nic dělat. Souboj proběhl v Bruselu, tam byl vybojován, opozice (jíž byla ODS členem, což ji ctí) prohrála. Občan do toho už nemá co mluvit (a zde lze této opozici oprávněně zazlívat, že ho nezburcovala a nepovolala alespoň k nějakým demonstracím).

Starý řád byl zbořen, již se buduje nový. Nic nenaznačuje, že bude lepší. Hrozí naopak, že půjde o dystopii čínského (ano, cítím zde čínskou inspiraci) střihu.

 

Autor: Karel Šindelář | pondělí 5.7.2021 11:39 | karma článku: 25,09 | přečteno: 804x
  • Další články autora

Karel Šindelář

Pandemie covidismu

Souběžně s pandemií viru SARS-CoV-2 způsobujícího nemoc covid-19 aktuálně probíhá pandemie memetického viru způsobujícího covidismus, který z jistého úhlu pohledu představuje větší riziko, než samotný covid.

1.1.2022 v 18:34 | Karma: 33,37 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Společnost

Karel Šindelář

Nastal čas přestat žít ve lži!

Jak najít v záležitosti pandemie pravdu? Určitě ne u obvyklých „mluvících hlav“ z televize, politiky a většiny mainstreamových médií.

17.10.2021 v 13:30 | Karma: 32,43 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Politika

Karel Šindelář

Tři pohledy na současné protesty proti rasismu

Co se to děje v USA, západní Evropě a v menší míře i u nás? Jde skutečně o boj proti rasismu? Pojďme si toto dění rozebrat na třech úrovních, ve třech pohledech různé hloubky.

14.6.2020 v 17:39 | Karma: 35,68 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Politika

Karel Šindelář

Statistika a nejistota v čase korony

Žijeme v době, která se snaží vše změřit, vtěsnat do tabulek v Excelu a vypočítat na dvě desetinná místa. Pak si přijde realita a ukáže nám, že jsme na to příliš malí páni.

19.4.2020 v 18:31 | Karma: 8,35 | Přečteno: 197x | Diskuse| Politika

Karel Šindelář

Chtějí „liberální demokraté“ změnu režimu?

Jaké možnosti se nabízejí? Vlastně jedině změna režimu. Zrušení voleb. Náhrada demokracie nějakým jiným systémem, s jinou legitimitou.

11.11.2019 v 19:36 | Karma: 36,81 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1346x
„Nikdo nemiluje vlast proto, že je velká, ale proto, že je jeho.“
Seneca.

Kratší jednorázové postřehy naleznete na Twitteru:

https://twitter.com/intplogik

Seznam rubrik

Oblíbené knihy