Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tři pohledy na současné protesty proti rasismu

Co se to děje v USA, západní Evropě a v menší míře i u nás? Jde skutečně o boj proti rasismu? Pojďme si toto dění rozebrat na třech úrovních, ve třech pohledech různé hloubky.

Na první pohled jde o boj proti rasismu. Ostatně, „demonstranti“ se jím zaštiťují, média to tak vesměs popisují. Nechci tento pohled moc zkoumat, je extrémně povrchní, zůstává na úrovni PR hnutí BLM a jeho podporovatelů. Na této úrovni lze vnímat KLDR jako demokratický stát. Tato úroveň velmi často klame.

Na druhý pohled vidíme, že pod maskou antirasismu se ve skutečnosti neskrývá nic jiného, než „starý dobrý“ rasismus. Pokud příslušník jedné rasy klečí před příslušníkem rasy druhé právě z důvodu příslušnosti ke své rase, jde o rasismus. Je lhostejné, jaké rasy jsou zde v interakci a v jakých rolích.

Hnutí se tedy projevuje protibělošským rasismem. Ukazuje zcela jednoznačně, že na rasismus nemají běloši patent a může mu propadnout kdokoli. Ostatně, dění v Jihoafrické republice to ukazuje již delší dobu.

Tento rasismus připomíná nenávist vůči Židům z počátku minulého století. Proč si to myslím? Není to opovržení pramenící z pocitu nadřazenosti, spíše projev frustrace a závisti. Zejména v případě černošských aktivistů. Podobný je též princip dědičné viny – Židům bylo přisuzováno ukřižování Ježíše, kterého se měli dopustit jejich předci před dvěma tisíci lety (jeho židovský původ nehrál roli). Dnešní běloši jsou z důvodu své rasy údajně dědičně zodpovědní za otroctví (a fakt, že to byla právě západní civilizace, která otroctví zrušila, nehraje roli).

A to mě přivádí ke třetímu pohledu, hůře čitelnému. Pokud přijmu jako základní premisu, že jsem neúspěšný z důvodu toho, že jsem černé rasy (či Rom v našich reáliích), vlastně přijímám rasistickou myšlenku méněcennosti své rasy. Pokud jako běloch přijmu myšlenku, že běloši jako rasa mají jakousi zodpovědnost za ostatní rasy, jde opět o přijetí rasistické myšlenky. Klečící jako by se neomlouvali za rasismus, ale za to, že neunesli „břímě bílého muže“ a selhali ve své roli nadřazené rasy. Protože jak jinak by mohli mít dědičnou zodpovědnost? Zodpovědnost má vždy nadřízený za podřízeného, král za poddané, generál za vojáky, pán za otroka. Nikoli naopak.

To mě přivádí k další úvaze. V osobním styku jsem si již delší dobu všímal, že ti, jež se nejvíce vymezují vůči rasismu či třeba nejvíce prosazují homosexuální manželství, zároveň nejvíce „prožívají“ odlišnost příslušníka nějaké menšiny. Ostatní lidi nevnímají prizmatem jejich „lidskosti,“ ale právě příslušnosti k nějaké skupině.

Jejich odpůrci obvykle uvažují jinak. Barva pleti, sexuální orientaci a jiné se jim jeví nepodstatné, až irelevantní. Nemají s tím spojené žádné tabu, jelikož není co tabuizovat. Nepotřebují si dokazovat vlastní toleranci okázalou podporou přehnaných požadavků, protože nepotřebují kompenzovat žádnou vnitřně odmítnutou a nezpracovanou nenávist.

Myslím, že kdo chce chápat dnešní Západ, neměl by číst učebnice sociologie ani ekonomie. Měl by si přečíst Junga. Něco o archetypu stínu, například.

A tím se vlastně dostáváme zpět k prvnímu pohledu. Domnívám se, že jde opravdu o boj proti rasismu. Nejde ovšem o boj proti rasismu systémovému či většinové společnosti, ale spíše o rasismus vlastních „aktivistů.“ A pokud si z psychologických pojmů připomeneme ještě pojem „projekce,“ pochopíme, proč vidí rasisty všude kolem, ale málokdy v sobě samých.

Tím ale nechci situaci v žádném případě zlehčovat. Takovýto silný, kolektivní a nezvládnutý průnik nevědomí do vědomí (Jungiánskou symbolikou bych mluvil o povodni) může mít velmi nepředvídatelné a destruktivní účinky. Akce vyvolává reakci, probouzí prehistorické „démony,“ které jsme považovali dávno za poražené, i na opačných stranách barikády.

A racionální debata zde nezmůže vůbec nic.

Autor: Karel Šindelář | neděle 14.6.2020 17:39 | karma článku: 35,68 | přečteno: 1217x
  • Další články autora

Karel Šindelář

Pandemie covidismu

Souběžně s pandemií viru SARS-CoV-2 způsobujícího nemoc covid-19 aktuálně probíhá pandemie memetického viru způsobujícího covidismus, který z jistého úhlu pohledu představuje větší riziko, než samotný covid.

1.1.2022 v 18:34 | Karma: 33,37 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Společnost

Karel Šindelář

Nastal čas přestat žít ve lži!

Jak najít v záležitosti pandemie pravdu? Určitě ne u obvyklých „mluvících hlav“ z televize, politiky a většiny mainstreamových médií.

17.10.2021 v 13:30 | Karma: 32,43 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Politika

Karel Šindelář

Probíhá radikální změna systému

V demokracii by člověk čekal, že o případné fundamentální změně systému bude rozhodnuto v referendu. Nebo alespoň, že volby drtivě vyhraje strana, která má tuto změnu v programu. Může k ní ale dojít i plíživě, takřka mimochodem.

5.7.2021 v 11:39 | Karma: 25,09 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

Karel Šindelář

Statistika a nejistota v čase korony

Žijeme v době, která se snaží vše změřit, vtěsnat do tabulek v Excelu a vypočítat na dvě desetinná místa. Pak si přijde realita a ukáže nám, že jsme na to příliš malí páni.

19.4.2020 v 18:31 | Karma: 8,35 | Přečteno: 197x | Diskuse| Politika

Karel Šindelář

Chtějí „liberální demokraté“ změnu režimu?

Jaké možnosti se nabízejí? Vlastně jedině změna režimu. Zrušení voleb. Náhrada demokracie nějakým jiným systémem, s jinou legitimitou.

11.11.2019 v 19:36 | Karma: 36,81 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1346x
„Nikdo nemiluje vlast proto, že je velká, ale proto, že je jeho.“
Seneca.

Kratší jednorázové postřehy naleznete na Twitteru:

https://twitter.com/intplogik

Seznam rubrik

Oblíbené knihy