Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

E-čtečky jsem považoval za takovou poněkud divnou náhražku klasických knih (nevoní papírem, nemají takovou grafickou úpravu atd...) a to až do doby, než jsem jednu obdržel darem k nějakým narozeninám. Teď na ni nedám dopustit. Čtení je mnohem pohodlnější (lépe se drží, můžete si zvětšit písmo a zvolit vhodný osvit). A když máte doma dvě čtečky, můžete oba číst současně jednu knihu, což u klasiky jaksi nejde. A v neposlední řadě jsou e-knihy levnější, i když u "bezcelerů" to někdy ani moc poznat není. Můžu říci, že od té doby, co mám čtečku, čtu opět jako zamlada (škoda, že to nemá stejný vliv i na potenci :-)).

6 1
možnosti

Já zatím koupi čtečky odolávám. Důvodem je prostá obava, že pak za knihy na internetu utratím půl výplaty. Klasické knihy si půjčuji v knihovně (vím, že bych jako libertarián měl podporovat trh, ale v rámci systému se chovám racionálně, jak říká Václav Klaus;-))

1 0
možnosti
Foto

Daně = loupež.  Dovedu si ale představit systém, který na přechodnou dobu zruší veškeré daně kromě 5% DPH. Až dojde ke stabilizaci společnosti, začne se i toto DPH rušit.

0 3
možnosti

Jsem spíš minarchista než anarchokapitalista, takže tady se asi neshodneme. Armáda, policie, soudy... i ty nejzákladnější prvky státu něco stojí.

3 0
možnosti
Foto

dph mělo zůstat dole u potravin a léků jako ve většině zemí, kde zůstal zdravý rozum. Z dalšího zboží min. výjimek, max. dětské pleny, atd.

Druhý pilíř umřel, tak nevidím důvod. Kdyby u každé druhé násobně předražené veřejné zakázky relevantnímu soudruhovi občan zakroutil krkem....jsme do deseti let v přebytku. Sociální podpory pak skřípnout na úroveň "přežití plus" = hlad nemá, základní potřeby s odřenýma ušima saturovány a tím to hasne.

Ale to by musel někdk ty proletáře zleva a zloděje z pravoleva asi vypráskat do bratrské Afriky.

3 0
možnosti
Foto

p.s. knihy čtu...jsou sice drahé, ale rozdíl v dph není rozhodující pro koupím nekoupím;-)

0 0
možnosti
Foto

Souhlas. Už jen nářky knihkupců ukazují že jim nejde ani tak o knihy jako o zisk. A není důvod podporovat jakékoliv odvětví. Ať si lidi určí sami, co je pro ně důležité a co nikoliv. Dotace(a snižení DPH není ve své podstatě nic jiného) se na kulturnosti národa nijak neprojeví. Vysoká cena knih je jen výmluvou pro ty, co knihy nečtou. Velké množství knih lze sehnat zdarma na internetu a přesto spousta lidí hořekuje, že knihy jsou drahé.

0 0
možnosti

Všem jde o zisk, i kdyby tím ziskem byl jenom pocit, že dělám práci, která mě baví. Pár lidí z tohoto oboru znám a řekl bych, že jim jde o obojí, jak o knihy, tak o peníze. Jinak souhlas.

0 0
možnosti
VA

Je pravda, že bývaly časy kdy jsem si koupila i tři čtyři knihy měsíčně, jsem v podstatě knihomol. Tím nechci říct, že čtu všechno, jak tady již zmínil pan Kuchta občas mi jde hlava kolem co vše lze vydat tiskem. Divím se že se odporem nezadřou kolečka v rotačce8-o. Nicméně je fakt, že děti nečtou !!Je mi jasné, že to není jen cenou knih, ovšem myslím si , že kdyby knihy byly cenově dostupnější mělo by to význam. Taky mi nejde na rozum, logika vydavatelů. Jsou schopni vydat naprostý brak, ale knihu klasických pohádek o niž se spousta lidí i odborníků vyjádřila jako o velmi dobrých se snažíme dostat do tisku už pět let. Argument ? To mi zisky nezvedne, to by nikdo nekupoval! Nevím, ale myslím si že v naší společnosti je něco hodně špatně!!

0 0
možnosti

Děti nečtou? Nevím, mám trošku pocit, že podobný postoj zapomíná na prostý fakt, že literatura byla, je a bude do jisté míry menšinovou záležitostí. Hlavní roli zde budou hrát příklady z rodiny. Cenová dostupnost pomůže vždy (vždy existuje mezní kupující), ale zde bych to nevnímal jako hlavní problém. Pokud rodiče (a děti) chtějí, mají knihovny, knihy nemusí kupovat (takže mohou číst téměř zadarmo).

Knihu klasických pohádek nedokáži posoudit, mám málo informací. Co vím, dětská literatura se (zejména před Vánoci) prodává relativně dobře, ale je samozřejmě otázka, nakolik dnešní děti čtou klasické pohádky. Kromě toho spousta rodičů sáhne po klasických pohádkách od klasických autorů, nový autor klasických pohádek by asi potřeboval masivní reklamní kampaň, aby se začal kupovat. Což vyžaduje hodně peněz do začátku, které se mohou (ale nemusí) vrátit.

2 0
možnosti
PK

Nejsem žádný puritán, ale např. včera mě "zaujalo" u Dobrovského, že tam nabízeli knihu "Moje frnda", na titulní stránce kosočtverec s čárkou. Samozřejmě bulvár hadr. I tato kniha má být ve snížené sazbě? Nebo kuchařky od show hvězd či hvězdiček?

0 1
možnosti

Tak to může být zajímavé čtení:-) Ale s tímto argumentem bych byl opatrný, protože hrozí, že někdo přijde s návrhem vytvořit kulturní komisi, která bude rozhodovat o tom, která kniha si nižší DPH zaslouží a která ne. A to byla snad ještě horší varianta, než když tam bude Moje frnda.

1 0
možnosti
MC

Odlišné sazby DPH si zaslouží knihy socialistů. Vám karma.R^

0 1
možnosti
Foto

No, jste trochu mimo. I jako odborník i jako laik.

Vaše odborné tvrzení "Jde o další evoluční skok (po knihtisku) a knihy může zlevnit (a tím zpřístupnit masám) mnohem více než hraní si s různými sazbami DPH." je jen nevyargumentovaným tvrzením. Takovouhle obecnou větu můžete prohlásit o čemkoli.

No a ekonom také nejste, byť Vám někteří dávají palce.

"Snižme celkovou daňovou zátěž, redukujme byrokracii a nákladné státní přerozdělování zdrojů. Omezme regulace a otevřme trh s potravinami exportérům. Díky tomu občanům zůstane v peněženkách více peněz."

Trochu mi to připadá jak věta ze Simpsonů, kdy kandidující Burns mlel neustále: "A snižme daně, ať si o tom ti byrokrati ve Washingtonu říkají co chtějí."

Volnou ruku trhu už nám tady hlásal tatíček Klaus, náš vzor. Důsledky jsou evidetní. Mám to snad více proargumentovávat? ;-) A takové ty postuláty, jako že e-knihy likvidují tisk... mno, což takhle zpět na stromy, co Vy na to? ;-D;-)

3 5
možnosti
MC

Nechte prosím svobodu svobodným. Vy se klidně uzavírejte do -ismů a dejte si pozor, ať nespadnete s té větve právě Vy!

0 0
možnosti
  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1346x
„Nikdo nemiluje vlast proto, že je velká, ale proto, že je jeho.“
Seneca.

Kratší jednorázové postřehy naleznete na Twitteru:

https://twitter.com/intplogik

Seznam rubrik

Oblíbené knihy