Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Racionálně o Czexitu

 Jestli mi něco chybí v probíhající diskuzi o případném opuštění Evropské unie, tak je to racionalita. Je slyšet spíše strašení a manipulaci. 

Chybí prostá analýza nákladů a výnosů – jak členství v EU, tak případného vystoupení z ní. Protože platí, že vše má své náklady a výnosy (neboli zápory a klady) a v zájmu racionálního rozhodování je potřeba je porovnávat.

Náklady členství v Evropské unii? Primárně omezení suverenity. Jakmile se nějaké rozhodování přesune na nadnárodní úroveň, znamená to, že o tuto pravomoc přišla národní vláda a voliči přicházejí o reálnou možnost danou otázku ovlivnit. Od toho se odvíjí další náklady. Tedy dotace a regulace narušující efektivitu trhu a poskytující prostor ke korupci. Rozhodování o migraci. Závazek přijetí Eura včetně důsledků ESM.

Výnosy? Až na strukturální fondy a dotace (které sebou nesou své vlastní náklady, viz předchozí bod a lze tedy oprávněně pochybovat o jejich smysluplnosti, o jejich amorálnosti ani nemluvě), případně určitou „prestiž“ spjatou s EU souvisí spíše se smlouvami, jež jsou do jisté míry nezávislé na našem členství v EU. Jde o přístup na jednotný trh a volný pohyb osob. První z velké části závisí na EHP, druhé pak na Schengenském prostoru.

Od toho se odvíjí možné podoby Czexitu. Czexit nemusí znamenat opuštění EHP, můžeme hledat cestu, jak zůstat dále jeho členy. Nabízí se cesta prostřednictvím členství v EFTA. Zůstal by zachován přístup na unijní trh a export by byl méně ohrožen. Členství v EHP sebou ale nese také řadu nákladů, zejména související s povinností implementovat část unijní legislativy.

Zjednodušeně, GDPR či Mifidu II by nás tato cesta nezbavila. Případné opuštění EHP by ovšem znamenalo překonávat překážky v podobě protekcionistické politiky EU a hledat cesty na bilaterární bázi. Je otázkou pro ekonomy, která varianta je výhodnější. Započítat je ovšem třeba nejenom přímé finanční náklady, ale i nepřímé, zejména ty spočívající v plýtvání lidským kapitálem. Osobně mě vždy neskutečně mrzí, když vidím někoho vysoce inteligentního a schopného, jak se živí např. poradenstvím v oblasti regulací či dotací. Jak píše zbytečné předpisy, jejichž smyslem je vyhovět těmto regulacím. Kontroluje jejich dodržování. Deregulací by se tento lidský kapitál uvolnil k něčemu užitečnému. Není náhodou, že Evropa v oblasti inovací pouze klopýtá za USA.

Podobná situace platí i pro Schengenský prostor. Opět, můžeme hledat cestu jak být jeho členy a nebýt zároveň členy EU. K Schengenu mám poněkud ambivalentní vztah. Samu myšlenku považuji za správnou. Ovšem domnívám se, že by mělo jít o jakýsi exkluzivní klub bezpečných a racionálně se chovajících států. Do takového klubu by neměly patřit státy, jež zanedbávají vnější ochranu hranic podobného klubu. Neměl by tam být stát, v němž trvá dva roky výjimečný stav, jenž je následně ukončen přenesením jeho prvků do stavu běžného. Neměl by tam být stát, jehož kancléřka zve do „své země“ nelegální imigranty. Jinými slovy, neměla by v něm být většina západní Evropy.

Racionálněji. Výnosem je zejména volný pohyb osob (jednodušší cestování) a zboží (nižší transakční náklady). Dále nižší náklady na ochranu hranic (finanční i personální), byť ty nemohou být nulové, protože je fér nenechat nést veškeré náklady spjaté s ochranou hranic pohraniční státy.

Náklady pak představuje volný pohyb migrantů (zejména muslimských), zločinců a případně i teroristů. I když ti první k nám v současné době nechtějí, může se to snadno změnit. Stačí, aby se k nim začali západní vlády a obyvatelé chovat méně přátelsky. Což lze již pozorovat.

Bez nákladů by samozřejmě nebyl ani případný Czexit. Lze očekávat minimálně krátkodobý ekonomický pokles, což nesmí být ultimativním strašákem. Kdybychom takto uvažovali v roce 1989, nikdy bychom nemohli opustit komunismus a přejít k tržní ekonomice. Ostatně, liberalizace cen vedla k nárůstu inflace nad 55%, což bylo doprovázeno poklesem reálných mezd. Došlo k poklesu ekonomické aktivity o 11%. V duchu současné diskuze, bojící se jakéhokoli ekonomického propadu, nemělo k přechodu na tržní ekonomiku nikdy dojít a měli bychom ještě dnes vzývat Marxe a Engelse (což v rámci EU stejně zčásti činíme).

Lze očekávat částečný odliv zahraničních investic, což by ovšem mělo být doprovázeno oslabením měny (podporuje domácí export). V případě zrušení dotací a regulací je potřeba počítat s přechodným obdobím poklesu, kdy firmy na těchto pokřiveních trhu závislé budou (nepřizpůsobí-li se) bankrotovat a trh se bude novému normálu přizpůsobovat vznikem firem nových.

Vše je samozřejmě závislé na krocích domácí vlády. Důležité je, aby případný Czexit prováděla vláda pravicová. Největší riziko vidím v tom, že se zbavíme výnosů z členství v EU (či EHP a Schengenu), ale nezbavíme se nákladů, protože se budeme regulovat a dotovat sami.

Pokud nedojde ke skokovému nárůstu nákladů v podobě Dublinu IV (jak je nyní diskutován), jeví se rozumnější s Czexitem počkat, až jak se vyvine situace ve Velké Británii.

Pokud dojde k protlačení Dublinu IV, může dojít k vývoji, který lze dnes jen těžko predikovat. Opustit EU může celá V4 (možná i Rakousko), což by otevíralo prostor pro vytvoření alternativní, konkurenční a racionálněji koncipované platformy spolupráce evropských národů. Lze využít již existujících organizací EFTA nebo V4, případně vytvořit novou. EFTA se jeví zajímavá zejména v případě, že by se do ní vrátila Velká Británie.

Tato případná nová platforma by mohla snadno udržet spojenectví s USA (pokud zůstane zachován Trumpem nastavený kurz) a stát se bezpečnostní záštitou nejen ve vztahu k migračním tokům, ale i ve vztahu k Rusku. Což by k této organizaci mohlo postupně přilákat státy pobaltské.

Celkově lze říci, že takováto (zatím spíše v představách existující) platforma by mohla do budoucna svým významem překonat Evropskou unii a případně ji časem nahradit.

Jak vidno, vystoupení z EU sebou nese značná rizika a hlavně silný prvek nejistoty. To by ovšem nemělo být důvodem, abychom ho vnímali jako nějakou apokalypsu. Jednalo by se hlavně o odvážný krok, na jeho konci může čekat osud jak horší, tak lepší, než je současná EU. Ovšem tato volba nás čeká. Ať už v souvislosti s Dublinem IV nebo nezávisle na něm. Pokud EU radikálně nezmění svoji filozofii, tak nezadržitelně směřuje k vytvoření superstátu, jež má zajistit nikoli spolupráci států národních, ale má se stát jejich náhradou. Zároveň s tím je třeba brát v úvahu, že Evropská unie se zdá být součástí širšího (nejen) ideového útoku na samotné základy naší civilizace. Je zcela racionální si klást otázku, zda se toho chceme účastnit.

 

Autor: Karel Šindelář | úterý 13.2.2018 20:07 | karma článku: 29,47 | přečteno: 865x
  • Další články autora

Karel Šindelář

Pandemie covidismu

Souběžně s pandemií viru SARS-CoV-2 způsobujícího nemoc covid-19 aktuálně probíhá pandemie memetického viru způsobujícího covidismus, který z jistého úhlu pohledu představuje větší riziko, než samotný covid.

1.1.2022 v 18:34 | Karma: 33,37 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Společnost

Karel Šindelář

Nastal čas přestat žít ve lži!

Jak najít v záležitosti pandemie pravdu? Určitě ne u obvyklých „mluvících hlav“ z televize, politiky a většiny mainstreamových médií.

17.10.2021 v 13:30 | Karma: 32,43 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Politika

Karel Šindelář

Probíhá radikální změna systému

V demokracii by člověk čekal, že o případné fundamentální změně systému bude rozhodnuto v referendu. Nebo alespoň, že volby drtivě vyhraje strana, která má tuto změnu v programu. Může k ní ale dojít i plíživě, takřka mimochodem.

5.7.2021 v 11:39 | Karma: 25,09 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

Karel Šindelář

Tři pohledy na současné protesty proti rasismu

Co se to děje v USA, západní Evropě a v menší míře i u nás? Jde skutečně o boj proti rasismu? Pojďme si toto dění rozebrat na třech úrovních, ve třech pohledech různé hloubky.

14.6.2020 v 17:39 | Karma: 35,68 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Politika

Karel Šindelář

Statistika a nejistota v čase korony

Žijeme v době, která se snaží vše změřit, vtěsnat do tabulek v Excelu a vypočítat na dvě desetinná místa. Pak si přijde realita a ukáže nám, že jsme na to příliš malí páni.

19.4.2020 v 18:31 | Karma: 8,35 | Přečteno: 197x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1346x
„Nikdo nemiluje vlast proto, že je velká, ale proto, že je jeho.“
Seneca.

Kratší jednorázové postřehy naleznete na Twitteru:

https://twitter.com/intplogik

Seznam rubrik

Oblíbené knihy