Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jde pouze o metodu a míru radikalismu. Jakýkoli požadavek nebo cíl lze uskutečňovat násilně. Je filosofickou otázkou, jestli metoda automaticky činí cíl dobrým nebo špatným. Pokud nebudou muslimové prosazovat Chalífát násilně, tak ať si melou, co chtějí. Pokud budou chtít prosadit zákony a budou na to mít politickou sílu, tak to bude demokratické. Srovnání s levicí a teroristickou levicí je nasnadě, akorát politická ideologie nutně směřuje k vnějšímu světu, zatímco náboženství je především interní záležitostí.

2 0
možnosti

Ovšem šaría už moc demokratická není... Ve výsledku to znamená, že v případě, že by muslimové získali demokratickou většinu v parlamentu, šlo by o poslední volby v dané zemi na hódně dlouho (podobně jako u komunistů či nacistů).

Je třeba zdůraznit, že islám není jen interní záležitostí (jako většina ostatních náboženství), ale je náboženstvím, právním systémem, politickou ideologií, ekonomickou doktrínou... Jde o takové "vše v jednom" a nelze vzít si jedno a ostatní odmítnou (byť to samozřejmě neplatí ze sta procent, viz např. súfismus).

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS