Diskuse

Knihy si odlišnou sazbu DPH nezaslouží!

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BD

tištěné kniky  " pro všechny " samozřejmě zaniknou velmi brzy. Jakási šance je v knihovnách ,ale když nebudou knihy, tak tam ani nebudou novinky. A tablety a zatím neznámá media situaci vyřeší. Stejně jako se vyřešilo škrabání do hliněných destiček, ručně colorovaný pergamen a ručně vyřezávané tvary písma u prvních tiskáren. Já se přiznám, že jsem normální knihu nečetl minimáně 10 let. A nijak mne to nemrzí. Nevím proč bych měl plakat.. Za negramota se vůbec nepovažuji a naopak bestsellery považuji za plýtvání papírem a lidskou důstojností..

0 0
možnosti

Tak to já čtu papírové knihy pořád;-) Ale také si myslím, že se časem přejde na elektronická média. Ale bude to postupný, klidně desítky let trvající proces.

0 0
možnosti
JR

"Snižme celkovou daňovou zátěž, redukujme byrokracii a nákladné státní přerozdělování zdrojů. Omezme regulace a otevřme trh s potravinami exportérům."

.

To už bude jednodušší dotovat ty bordely, řekl bych:-)

3 0
možnosti

Určitě by to bylo jednodušší prosadit;-)

0 0
možnosti
Foto

Klasická kniha je mrtvý formát. Jediný důvod, proč ještě existuje, je to, že stále žije spousta lidí, kteří na knihách vyrostli. Za dvacet let se děti budou divit, že někdo chtěl knížku bez hypertextu a že se do "čtečky" vešlo jenom jedno dílo. Za třicet let se děti budou divit, proč někdo používá čtečky, když si může dát do oka implantát, který mu během vteřiny vyhledá a zobrazí jakoukoliv knihu přímo na sítnici...

0 1
možnosti

Uvidíme, necháme se překvapit.

0 0
možnosti
RC

Specialne posledni odstavec by se mel tesat!!

2 0
možnosti
IV

Tak hloupý článek jsem dlouho nečetla:-)

2 7
možnosti

Děkuji za věcnou, racionálními argumenty podloženou kritiku.

6 0
možnosti
DK

Třetí odstavec od konce je fantasmagorie, která říká: knihy nikdy levnější být nemohou.

Proto vítám snížení DPH, které jejich cenu reálně sníží.

1 0
možnosti

Jestli je pro vás snížení daní fantasmagorií, proč chcete snižovat daně u knih? Snížení celkové daňové zátěže logicky znamená i snížení daňové zátěže knihkupcům a nakladatelům. Ti pak mohou o danou částku zlevnit. Totéž platí u byrokracie - účetní a administrativní síly stojí peníze, které lze ušetřit a o ušetřené peníze je možné zlevnit.

5 0
možnosti
ZW

Problém knih není v DPH, ale ve zabrzděnosti vydavatelů a možná i autorů. Pokud by masivně přešli na vydávání knih v elektronické podobě, mohla by jít cena radikálně dolů. Papírová kniha je zkrátka přežitek, který přinejmenším u běžné beletrie nemá už žádný smysl. Jistě, v oblasti výpravných publikací, kde je kniha hodnotná "sama o sobě", to pochopitelně neplatí, ale u titulů, kde je hlavní obsah, je plýtvání papírem a fyzická distribuce přes knihkupectví naprosto nesmyslná.

Osobně myslím, že je zcela nevyhnutelná radikální změna celého řetězce od autora k čtenáři. Některé mezičlánky, jako třeba knihkupci, už nemají smysl a bezpochyby zaniknou, případně se omezí na velmi speciální oblasti. A kdo je chytrý, jde tomu vývoji naproti. Bohužel většina lidí, kteří se zabývají knihami profesionálně, to zjevně nechápe a snaží se současný přežitý systém za každou cenu udržet, i kdyby měli k vůli tomu lobovat za změny zákonů a podobně. No, když je baví bojovat s větrnými mlýny, je to jejich věc, ale dříve nebo později je to semele, stejně jako elektronické šíření už zcela změnilo trh s hudbou nebo videem. Je to nevyhnutelné...

7 4
možnosti
MT

Dobrý den

Nebudu s Vámi souhlasit. Knihami se zabývám poměrně dost a ten pocit, když vezmete do ruky KNIHU je nenahraditelný. To nelze nahradit čtečkou. Pokud máte možnost držet v ruce nějaký tisk starý třeba 200 let a listovat v něm, tak to vážně nelze nahradit elektronickou věcí.

14 1
možnosti
JH

Rozumný názor od člověka, který nekope jen za to svoje. Já jsem knihomol a vlastním tisíce knih, ale proč by měla být nižší DPH zrovna na ně a ne třeba na víno? Daně jsou samy o sobě zlodějina, ale jejich snižování na produkty zrovna z pekařství pana Babiše (tím myslím jeho mediální divizi) je už naprostá zvrhlost.

8 1
možnosti

Děkuji. K Babišovi jsem také skeptický (střet zájmů), ale myslím, že nová sazba se nemá stahovat na noviny, ale jen na knihy, léky a kojeneckou výživu.

0 0
možnosti
MS

S těmi knihovnami máte pravdu. Dokud budou existovat, není důvod zvýhodňovat knihy nižší sazbou DPH, protože sociálně slabším nebrání nic v tom, knihy si místo kupování půjčovat.

6 1
možnosti

Knihy (v nějaké podobě) budou existovat, dokud bude existovat lidstvo. O tom jsem přesvědčen.

5 0
možnosti