Diskuse

Miloš Zeman – velký vizionář, který se mýlí

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MD

Nejlepsi je, kdyz se k vecem dojde prirozenou cestou skutecnych potreb. Vyvoj zdrave spolecnosti si je sam dokaze vygenerovat bez nasilneho vnucovani v nekym nastavenem casovem okamziku. Tedy pokud mame zajem na pozitivnim vyvoji pro celou spolecnost. Coz tedy soucasna podoba EU a lokalni zajmy v ni nepredstavuji.

1 1
možnosti

I velký blogger se někdy mýlí.

"!Zatímco tržní systém hodnoty přerozděluje (někdy spravedlivě, někdy méně spravedlivě) na základě dobrovolných dohod a transakcí účastníků, jsou-li dány na jednu hromadu, rozpoutá se o ně boj. Každý má totiž trochu jinou představu, jak by měly být využity. Tento boj na sebe potom snadno vezme podobu vražd, koncentračních táborů a cenzury.

Na žádnou společnou hromadu ty hodnoty nikd nebyly dávány: existovala jasná zásada pro rozdělování těchto hodnot, zásada rozdělování podle práce.

A tedy neplatí ani ten váš závěr. Máte trochu sice pravdu, ale fígl byl v něčem jiném.

0 0
možnosti

Jak určit, jakou přiznat jaké práci hodnotu?

 V tržním systému je to jednoduché - někdo je ochoten za danou práci zaplatit určitou cenu, pracující se snaží maximalizovat svůj zisk, tedy snaží se najít takového kupce své práce, který zaplatí nejvíce při co nejnižších nákladech pro sebe (náklady nemyslím jenom peníze, ale i psychologické ztráty, vycházím z rakouské ekonomické školy, stejně tak zisk nemusí být jenom peněžní, ale svoji roli mohou sehrát i jiné faktory - např. sociální status spjatý s danou profesí, který jiná, podobně náročná ale méně prestižní musí vynahradit vyšší finanční odměnou). Tedy hodnotu stanovují lidé coby aktéři trhu.

V socialismu ale tady hodnota musí být stanovena centrálně. Což je dost těžké, protože každý je přesvědčen, že by jeho práce měla mít vyšší hodnotu, než jaká jí je přisuzována a hledá způsob, jak její hodnotu maximalizovat. V socialismu je to tedy sáhnout do té pomyslné hromady a přivlastnit si větší díl koláče, tržní systém nic podobného (legálně) neumožňuje.

0 0
možnosti

27. 2. 2014 18:42

O tech co kdysi psali o volnem obchodu a pohybu a mizeni hranic se urcite take psalo jako o vizionarich, co se myli.

1 0
možnosti