Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sekl se Orwell o 30 let?

7 vybraných hesel současného, Orwellem inspirovaného světa. Válka je mír. Svoboda je otroctví. Neoteplování je oteplování...

1) Válka je mír – nevím o tom, že by náš stát byl v poslední době ve válečném stavu. Přesto se české jednotky účastnili válečných operací v Iráku, aktuálně jsou přítomny například v Afghánistánu nebo v Somálsku. Stále operujeme i v Bosně a Hercegovině, kde je cílem naší mise mimo jiné „...přispět k většímu pokroku Bosny a Hercegoviny na cestě k evropské integraci...“ (zdroj stránky Ministerstva obrany). Plně souhlasím, že je třeba dodržovat spojenecké smlouvy, jenom mi to nějak nesedí s tím, že jsme v mírovém stavu. Že by nějaká souvislost s tím, že v USA smí dle ústavy vyhlašovat válku jenom kongres?

2) Svoboda je otroctví – Uzavřete pracovní smlouvu, při jejímž uzavírání počítáte s tím, že budete pracovat i o víkendu. Ovšem dle odborů či pana Bublana jste ji zjevně neuzavřeli dobrovolně, nýbrž jste ve svazku otrockém, proto jediným způsobem, jak vám umožnit slavit svátek, je zakázat obchodníkům v daný den prodávat. Stejně tak tam zjevně většina zákazníků jít musí, nikoli může, když s podobným názorem souhlasí. Ještě, že na obchody s prodejní plochou do 200 metrů se to vztahovat nemá. Není nad rovnost před zákonem.

Celkově vzato, současná legislativa vychází z předpokladu, že svoboda je, když se nemůžete dobrovolně rozhodnout co chcete a vybrat si, zatímco když ano, je to otroctví.

3) Nevědomost je síla – před vstupem do EU nás vláda bombardovala propagační kampaní, za níž by se nemusel stydět ani Goebbels. Logo kampaně lze možná vysvětlovat „Ano tomu, přijít k referendu,“ ale kdo se trochu zajímá o psychologii reklamy, může mít jiný názor. Podlehli jsme (i já). Zato o podmínkách ESM cudně mlčela jak vláda, tak často i mainstreamová média. Místo toho se v inkriminované době neustále řešil případ Davida Ratha. O tom, že za většinu výhod evropské integrace nemůže EU, ale EHP a Shengenský prostor, jsem se také dozvěděl až z Machovi knihy Jak vystoupit z EU.

4) Liberalismus je socialismus – Liberalismus je ideologie, která odhaluje všechen moderní newspeak v jeho plné nahotě. Z dnešního pohledu je ovšem liberalismus vnímám spíše jako sociální liberalismus, dokonce je slyšet i o zeleném liberalismu, což z něho činí pravý opak. Liberálové se tedy raději přejmenovali na libertariány. Když řeknete, že jste liberál, tak to vlastně může znamenat cokoli (takže nikdo neví, co tím chcete říci) a libertariány zase spousta lidí nezná vůbec.

Zde je ale nutné uznat, že nepůjde o výsledek záměrné manipulace, ale produkt prapodivné koalice mezi socialisty a liberály proti konzervativcům. Nejstarší zdroj, kde jsem na toto pojetí liberalismu narazil, jsou Dostojevského Běsy.

5) Autoritářství je demokracie – asi není nutné připomínat, jak to bylo s Evropskou ústavou a Lisabonskou smlouvou. Zjednodušeně řečeno, ústava neprošla, tak se přejmenovala na smlouvu, přepsala do nesrozumitelné formy (článek ten a ten upravuje článek ten té a té smlouvy) a nakonec (třeba i opakováním referenda) schválila.

6) Neoteplování je oteplování – přijímáme závazky na boj s globálním oteplováním, které nejspíš ani neexistuje. Stojí nás to akorát pracovní místa a konkurenceschopnost, jak přiznal i evropský komisař Antonio Tajani. Tak otepluje se nebo ne?

7) Centrálně řízené je tržní – mezi podmínky vstupu do EU patří podmínka, že "stát musí mít fungující tržní ekonomiku...“ Tržní ekonomika? Nevím, jestli by EU mohla vstoupit sama do sebe, ale systém založený na dotacích, podpoře zelené energie dle předchozího bodu, regulacích výkonu vysavačů a zákazu žárovek nazývat tržním? Když přivřeme obě oči, tak je správný výraz smíšená ekonomika.

 

Pokračovat by se dalo dlouho (původně jsem zvažoval 12bodů, ale 5 jsem s ohledem na délku textu zatím vynechal s tím, že případně napíši pokračování) a to i v technologické oblasti. Stačí si vybavit slova jako Indect, eCall, NSA či si připomenou všudypřítomné kamery. Ale přeci jenom, nebuďme paranoidní. Vždyť se nic neděje. Jsme hrdými občany demokratické a liberální Evropské Unie, tak se nemáme čeho bát.

 

 

PS.: Jestli máte pocit, že jsem název tak trochu ukradl Benjaminu Kurasovi, máte pravdu. Kuras tento trend viděl už před deseti lety, tímto vykradením názvu mu tedy skládám poctu a doporučuji vám k přečtení jeho knihy.

 

 

Autor: Karel Šindelář | neděle 20.4.2014 16:55 | karma článku: 33,00 | přečteno: 2294x
  • Další články autora

Karel Šindelář

Pandemie covidismu

Souběžně s pandemií viru SARS-CoV-2 způsobujícího nemoc covid-19 aktuálně probíhá pandemie memetického viru způsobujícího covidismus, který z jistého úhlu pohledu představuje větší riziko, než samotný covid.

1.1.2022 v 18:34 | Karma: 33,37 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Společnost

Karel Šindelář

Nastal čas přestat žít ve lži!

Jak najít v záležitosti pandemie pravdu? Určitě ne u obvyklých „mluvících hlav“ z televize, politiky a většiny mainstreamových médií.

17.10.2021 v 13:30 | Karma: 32,43 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Politika

Karel Šindelář

Probíhá radikální změna systému

V demokracii by člověk čekal, že o případné fundamentální změně systému bude rozhodnuto v referendu. Nebo alespoň, že volby drtivě vyhraje strana, která má tuto změnu v programu. Může k ní ale dojít i plíživě, takřka mimochodem.

5.7.2021 v 11:39 | Karma: 25,09 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

Karel Šindelář

Tři pohledy na současné protesty proti rasismu

Co se to děje v USA, západní Evropě a v menší míře i u nás? Jde skutečně o boj proti rasismu? Pojďme si toto dění rozebrat na třech úrovních, ve třech pohledech různé hloubky.

14.6.2020 v 17:39 | Karma: 35,68 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Politika

Karel Šindelář

Statistika a nejistota v čase korony

Žijeme v době, která se snaží vše změřit, vtěsnat do tabulek v Excelu a vypočítat na dvě desetinná místa. Pak si přijde realita a ukáže nám, že jsme na to příliš malí páni.

19.4.2020 v 18:31 | Karma: 8,35 | Přečteno: 197x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1346x
„Nikdo nemiluje vlast proto, že je velká, ale proto, že je jeho.“
Seneca.

Kratší jednorázové postřehy naleznete na Twitteru:

https://twitter.com/intplogik

Seznam rubrik

Oblíbené knihy