Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DB

hezky se to čte a určitě spoustě lidí se to bude líbit..........ale platí, že státní intervence jsou nutné........dotace jsou nástrojem vlády na řízení ekonomiky, tak jako úrokové sazby a množství peněz na trhu jsou nástroje na řízení ekonomiky národní bankou.......

Dotace nebo subvence dává na trh téměř každá vláda, která nějak řídí ekonomiku svého státu.Dělají to i USA, jen mají jiné systémy než my v Evropě.

Řídit ekonomiku pomocí těchto nástrojů je nutné. A to z mnoha důvodů, stát upřednostňuje jistá odvětví, pomáhá jistým odvětvím a některá úmyslně znevýhodňuje, když chce ukončit jejich činnost.

Celý tento systém řízení ekonomiky je dnes velmi složitý, protože se ekonomika mění velmi rychle a tak se i velmi rychle mění podmínka nastavené vládou, národní bankou a zákony.

Jako typickým jeven je snížení počtu pracovní síly v zemědělství od roku 1990, kdy tehdy bylo cca 21.6% pracovní síly u nás v zemědělství a dnes jen 1.6%, a tak vláda musela v této době těmto lidem vytvořit podmínky pro pracovní poměr na jejich úrovni a zároveň udržet zbylé zemědělce v zemědělství, a to dělá dotacemi. A pobídkami pro investory v jiných oblastech. Pokles počtu pracovní síly v zemědělství je takový a ještě silnější v jiných státech. A je způsoben růstem produktivity práce a mezinárodní dělbou práce uvnitř EU.

S těmito změnami se musí vláda neustále potýkat... a to ve všech oblastech lidských ekonomických aktivit, nejen v zemědělství.

Za další se vláda musí postarat o sociální smír, a to jde jen tím, že rozdíly v příjmech a životní úrovni nebudou přespříliš obrovské.

Dnešní ekonomika je vždy a měla by být, jako v SRN SOZIALE MARKTWIRTSCHAFT, tedy tržní ekonomika se sociálním aspektem, a to vyžaduje právě dotace a intervence nejrůznějších druhů.

Onen Klausův volný trh bez regulace je prostě nesmysl. A Klaus to věděl, jen mystifikoval národ, a ten se nechal, protože neměl o ekonomii a skutečném řízení státu ani tu nejmenší potuchu.......a nemá dodnes.......

0 4
možnosti

Nesouhlasím, řídit ekonomiku je nemožné. Přesahuje možnosti diskuze vysvětlit proč, zjednoduším (lze dogooglit a načíst přesněji). Selhává ekonomická kalkulace. Řídit ekonomiku je totiž tak složité, že nikdo není schopen vzít v úvahu všechny možné eventuality a tím se vždy dostaví neočekávané (a nezamýšlené) důsledky. Kromě toho, narušením tržních signálů (cen) dochází k nesprávné alokaci kapitálu, následným vznikům bublin a jejich splasknutím.

Zrovna letos jsme zažili dva experimenty - první je zvyšování minimálních mezd. Údajný cíl - zlepšit životní standard těch nejhůře placených. Výsledek? Viz https://plzen.idnes.cz/coop-obchodni-retezec-prodejna-minimalni-mzda-fox-/plzen-zpravy.aspx?c=A171031_101517_plzen-zpravy_vb a https://byznys.lidovky.cz/coop-mozna-zavre-stovky-svych-ztratovych-prodejen-v-mensich-obcich-11q-/firmy-trhy.aspx?c=A171122_154621_firmy-trhy_kopp

Dalším experimentem byl zákaz kuřáckých restaurací. Údajný cíl - zvýšit svobodu nekuřáků. Nevím, moje svoboda se snížením volby z kuřácká restaurace versus žádná restaurace na žádná restaurace nezvyšuje, spíše naopak. Výsledek? https://byznys.lidovky.cz/letos-zavrela-kazda-desata-hospoda-majitele-si-stezuji-na-eet-i-zakaz-koureni-1wo-/firmy-trhy.aspx?c=A171121_143833_firmy-trhy_kopp

Fakt, že tak postupují všechny státy není dostatečným argumentem. Spíše je dobré porovnat míru intervencí s životní úrovní (v delším časovém období, protože nějakou dobu trvá, než se projí v minulosti naakumulovaný kapitál, funguje zde značná setrvačnost). Výsledek? Zjednodušeně, čím volnější trh, tím vyšší životní úroveň a naopak. Liberalizuje i Čína, Sovětský svaz, který to neudělal, už neexistuje.

6 0
možnosti
PK

Mládí vpřed a to na všech frontáchR^R^R^

1 0
možnosti

Dobrá připomínka, že bych si měl možná aktualizovat tu tak pět let starou fotografii :-)

1 0
možnosti
Foto

I11v22a74n 72M65a58r96e10k

22. 11. 2017 21:05

P.Šindeláři, jak je zde dobrým zvykem. . . zasloužená karma . R^[>-]

1 0
možnosti
Foto

Jakmile jsem narazil na Pražskou kavárnu, tak jsem skončil. Ověřil jsem si nad na 100% textů, že pisatel nepřinesl nic nového, sotva sám vnímá, o čem píše, a je ztráta času brát jeho text vážně.

6 4
možnosti

Máte pravdu, nic nového jsem nepřinesl. Kdo četl Misese, tak ví, že nic nového vlastně nepíšu, jen připomínám známé a aplikuji to na současné reálie. Problém je, že ho četlo dost málo lidí a výsledky voleb podle toho vypadají.

4 0
možnosti
JR

J82a80n 86R97á30ž

22. 11. 2017 20:30

Netušil jsem, že někdo bere pana Pehe vážně a stojí tak za komentář. Původně hlasatel levicových názorů, dnes spíše názorů hodících se do repertoáru obskurních Evropských hodnot Pehe, už je jen trapná postava naší mediální scény.

6 1
možnosti

Také jsem hodně přemýšlel, jestli mu vůbec dělat reklamu. Ovšem text s podobným vyzněním jako tento jsem měl v hlavě už delší dobu a tak když jsem náhodou (při čtení komentáře Václava Klause ml., kvůli němuž jsem na Novinky.cz zavítal) narazil na text pana Pehe, tak jsem to spojil.

4 0
možnosti
  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1346x
„Nikdo nemiluje vlast proto, že je velká, ale proto, že je jeho.“
Seneca.

Kratší jednorázové postřehy naleznete na Twitteru:

https://twitter.com/intplogik

Seznam rubrik

Oblíbené knihy