Diskuse

Politologie z pohledu archetypů a transakční analýzy

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Hezký pokus.

Zažil jsem komunistickou diktaturu, které se říká někdy socialismus, tak mohu srovnávat: ve skutečnosti oběť byli všichni v etickém smyslu, psychologicky hlavně ti, kteří subjektivně trpělivě pocitem nesvobody, perzekutor byl stát, KSČ (ale i SSSR), StB apod, a spasitel byly USA...resp. všechny demokratické státy za hranicemi.

 

Dnešní systém: vidíme, že z amerického spasitele se stává stínový Perzektur (rád by nenápadně ovládal celý svět), demokracii ovládají korporace a zkorumpovaní politici; oběť - zase všichni s výjimkou těch, kteří se umí v systému obohatit, jsou součástí manipulátorské sféry nebo jsou napojeni na korupční mafie a peněziovody.

Dělítkem bylo dříve: přizpůsobit se systému dnes umět využívat systém, nestačí se mu přizpůsobit, na to Systém dlabe - musíte se umět napojit na mocenské vládní a finanční struktury, proto všude kvete korupce, nejde ani tak o schopnosti něco umět, ale být správně přisát na matčiny struky.

0 0
možnosti

Blog je spíše o psychologickém, subjektivním chápání reality, jež může být velmi odlišné od její reálné podoby. Ale chápu, že vy svět vnímáte takto. Máte oběť (sebe), perzekutora (systém) a už jenom chybí, aby se vám někdo nabídl jako spasitel.

0 0
možnosti
Foto

Pletete jablka a hrušky.

Předmětem transakční analýzy je jedinec, nikoli skupina. Každý jedinec ve skupině by mohl mít naprosto jiný profil a jedinci odlišných skupin by průměrně mohli mít stejný profil.

Text co jste napsal je o Vás. O tom je transakční analýza.

2 0
možnosti

Cokoli člověk napíše je vždycky tak trochu o něm, tomu se nevyhnu ;-) Plést "jablka a hrušky" byl tak trochu záměr, ostatně, politologie a psychologie jsou odlišné vědy. Šlo mi právě o to spojit vědy, které spolu moc nekomunikují a přitom chápat rozhodování člověka bez psychologického úhlu pohledu je dle mého názoru nemožné. Zároveň jsem propojil Junga a TA.

0 1
možnosti
Foto

Je dobře, že sám znáte svou orientaci, z popisu by to bylo obtížné poznat. ;-)

Jinak mi v textu skutečně chybí bazální prvky TA(máte těch "hladů" nějak mín).

Stejně tak mám problém najít paralely mezi libertarianismem, volajícím po osobní svobodě v co největší míře, a taoismem, jehož podstata je velmi košatá a vulgárně řečeno je jakousi metodologií vládnutí a jednotlivce vede k pasivnímu přijímání vjemů.

Já se domnívám, že dělba na pravici a levici je již přežitá zejména prolínáním jednotlivých prvků a hlavně změnou vnější reality. Rychlým rozevíráním majetkových nůžek je pravice nucena akcentovat sociální prvky a levice zase např. větší míru svobody jednotlivce. 

Obávám se, že atributy klasifikace politiky a politických stran směřují k orientaci na jiné zájmové třídění.

Základní dělba v dalších letech bude determinována dělbou sociálních skupin podle majetku, zaměstnanosti, stability zaměstnání, vztahu ke státu....  Spokojenost je stále masivněji vnímána jako schopnost uspokojovat potřeby dostatkem majetku a akcent osobní svobody ustupuje stranou. Prominte, zakecal jsem se. Nechtěl jsem být obviněn z populistického negativismu. ;-) BTW: Nemohu napsat háčky s pomocí SHIFT (např. "n", tedy s háčkem). Nedal byste někdo radu? Díky.

0 0
možnosti

Tao Te ting se ve své druhé půlce zabývá vládnutím a najdeme tam. např. tento verš (71): 

"Když se lid bojí moci, věští to katastrofu. Nezasahuj do jejich domovů, nečiň jejich život těžším. Nebudeš-li zasahovat do životů lidí, nebudou rebelovat. Moudrý vládce nedává najevo svou moc, nevyžaduje od druhých pocty. Cení si toho, co má skutečnou hodnotu." 

Podobných veršů je tam více. Kromě toho, nelze brát úplně doslova, že liberalismus lpí na absolutní osobní svobodě. Odmítá spíše nátlak státu, nikoli individuální morálku. Zde lze poukázat na Haykovo odlišování velké a malé společnosti, řádu vzniklém zdola a řádu vytvořeném apod. Rozhodně nemám pocit, že by taoismus nějak směřoval k pasivnímu přijímání vjemů (to spíš činí buddhistická nirvána se svým vyvanutím).

Co se týká dělby politické scény dle měřítka individuální svobody, zde s vámi nejsem v rozporu. My, liberálové, často sami sebe vnímáme jako jedinou pravici, protože dělíme politickou scénu právě podle měřítka individuální svobody. Tento blog to ovšem nečinní. 

Prolínání prvků je přirozené, nejde s občanem jednat jako s dítětem a nedat mu najíst (pravice) či ho nezačít vychovávat (když už ho tedy krmím, tak ať maká, levice). Liberalismus stojí mimo z toho důvodu, že s občanem jedná jako s dospělým.

0 0
možnosti
AK

Výsledky neoliberální ideologie (Reagan, Thatcherová, u nás Klaus) vidíme a není to nic, co by nás naplňovalo nadšením.

Myslím, že Skandinávie nám ukazuje, že silný (ale současně efektivně hospodařící stát) může fungovat skvěle - minimální kriminalita (Dánsko 70 vězňů na 100tis.obyvatel, my 280, USA 750), minimální korupce, vysoký index kvality života.

Osobně je mi jedno, jestli ho prosadí pravice nebo levice, ale už aby tu byl...

2 0
možnosti

Njn, jsme tak chudí, že celý den makáme na poli, abychom měli co jíst a ani ten internet si nemůžeme dovolit :-) O Skandinávii toho bylo napsáno hodně, doporučuji např. http://www.revuepolitika.cz/clanky/1955/svedsko-zbohatlo-diky-liberalismu-nikoliv-socialismu

0 0
možnosti
PK

Nezlobte se, ale i svěží vánek Topolánek, který nebyl žádný filozof, říkal nedávno, že vše je o vhodném mixu. Prosazování jednoho či druhého extrému je utopie. Opravdoví socialisté neprosazovali ekonomickou rovnost  - ani za stejnou práci stejný výdělek. I my "marxisté" jsme to museli záhy alespoň trochu korigovat.

0 0
možnosti

Tak mluvím zde spíše o ideálních formách, než o reálné politice. Ta je samozřejmě poněkud odlišná.

0 0
možnosti
Foto

přeludy pravicové voliče vzniklé tím, že chápe, že současný systém ekonomicky zkrachoval. Proto nechce patřit k pravici, k níž patří, ale vymýšlí si novou kategorii, která jakoby se současným krachem nesouvisí.

0 0
možnosti

Myslíte etatismus? Souhlasím, brzo zkrachuje. Komunismus jsme vyzkoušeli, zkrachoval. Proto navrhuji vyzkoušet něco nového - volný trh.

0 1
možnosti
PK

Je to teoretická úvaha, tak bych prosil v první větě -"změnily".

0 0
možnosti