Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vzhledem k tomu, že existuje technologický pokrok zvyšující produktivitu práce, dochází k tomu, že se vyrábí více a lacinéji. Tedy dochází k přirozené deflaci. To by ovšem nesměly centrální banky tisknout neustále další peníze. Protože inflaci způsobuje jedině množství peněz puštěných do oběhu. Tedy až na pár komodit, jejichž zdroje na Zemi jsou omezené a za správné politiky centrální banky, není sebemenšího dúvodu aby ceny rostly.

1 0
možnosti

Sakra, ja cetl deflorace...tak nic...

0 0
možnosti
Foto

Máte v článku několik zajímavých momentů a kdyby to fungovalo tak, jak to popisujete, tak byste určitě dostal nobelovku. Pár momentů:

1/ deflace (inflace) je neutrální, jedná se o příznaky jiných jevů. Musíte si nejdřív ujasnit, čemu říkáte jev a čemu příznak. Je pokles oběživa na trhu  nebo zpomalení obrátky jev a nebo příznak? Je odkládaná spotřeba jev a nebo příznak?

Pasáž s "inflační" elektronikou je právě ukázka nepochopení jevů při deflaci (inflaci). Deflace ani inflace není projev, atribut ani příznak deflace či inflace. Samozřejmě, že elektronika je jedním z dominantních oborů z hlediska změny kvality. Ale to vůbec nesouvisí s deflací či inflací. Spotřebitelé (obecně) nebudou odkládat koupi počítače, až bude kvalitnější (jak píšete), ale koupí si ho, protože ho potřebuje. Při deflaci bude odkládat např. koupi cenných papírů v očekávání jejich poklesu - to je odklad při inflaci.

Inflace vůbec není neutrální a už vůbec to není nebezpečné strašidlo ekonomů!! Inflace (deflace) je důsledek jevů a je definován jako určitá situace. Deflace tedy nedoprovází snížení objemu (hodnoty) oběživa, naopak tento jev je charakterizován jako inflace.

Deflace ve velkých rozměrech byla markantní při hospodářské krizi 30. let. V současné době můžete sledovat probíhající deflaci v Řecku.

"Boj proti deflaci je nebezpečný a škodlivý..." To je obrovský omyl. Uvolněná a neregulovaná inflace téměř jistě přejde do inflační spirály  živelná inflace v dlouhodobém měřítku znamená pokles cen, pokles objemu obživa a tím ke zvýšení jejich hodnoty, dále pak k nadvýrobě se všemi jejími důsledky a poklesu investic. Inflace není nic neškodného---Naopak. Stejně jako inflace je deflace mor na hospodářství, hodnotu měny, zaměstnanost, atd., atd......

0 0
možnosti

P20a69v44e82l 81K21u84r35a83l

9. 11. 2013 21:42

Ano ceny potravin a zboží v Řecku klesají... vynikající... teĎ ještě aby i jejich platy reálně spadli na skutečnou úroveň produkce jejich ekonomiky. (respektive ceny musí padnout na ceny světové a platy holt budou muset padnout ještě víc- aby jejich systém byl schopen splácet závazky- dluhy - je prostě nutné aby brali platy o něco menší než je jejich čistá ekonomická produkce...

To je zcela v pořádku a tak to má být. Lidi mají mít jenom a pouze takovou životní úroveň na jakou si vydělají. (a nebo pokud si na ní vypůjčí dnes tak je třeba aby se jim snižovala v době kdy budou splácet... pokud díky půjčce nevzroste jejich produkce... ale to se moc často poslední dobou nestává)

Dnes jsou "investice" a to jak soukromé tak státní v podstatě hrou v pokeru na směnku... pokud vyhrajete fajn... z výhry se zaplatí i úrok směnky... ale pokud prohrajere a investice nevyjde (což se dnes stává často) tak nejenže vyděláváte na jistinu ale zároveň ještě splácíte úroky.

Viz silnice od nikud nikam po kterých nepředeje ani tolik aut aby ze silniční daně zaplatili její existenci... (a to taky znamená že nevede k nárůstu zisku ničeho kolem- žádný danitelný zisk)- typický příklad ztrátové investice kde prostě v naději že vydělá dost na splacení investujete půjčené peníze... jenomže ouha, silnice nevydělává, na daních nic, musíte platit dluh, úroky a ještě navíc údržbu a každý rok máte kvůli existenci silnice míň a míň peněz.

(to je dnes mimochodem na spoustě míst Evropy... jenom státy se snaží tvrdit že nové silnice budou vydělávat a že to "stimuluje ekonomiku"... krátkodobě možná ano... ale dlouhodbě jsou ztráty vyšší než přínosy)

0 0
možnosti
Foto

státem řízená devalvace měny snižuje státní dluh a zlevňuje náklady práce. To prospívá finanční oligarchii a kapitálu. Náklady platí občané znehodnocením svých vkladů. Režim tak řeší ekonomickou slepou uličku, která je důsledkem ¨darebácké privatizace.

0 0
možnosti

Je pravda, že dokud se platilo zlatem, tak byla deflace běžnou součástí života. Dnes bych se trochu bál, že by deflace znamenala menší spotřebu, ale větší nároky na splátky úvěrů na investice.

0 0
možnosti

Menší spotřeba? Možná, mírně. Ovšem zase by díky tomu vzrostly úspory obyvatel, což by zvyšovalo odolnost v případě ekonomických krizí, které by pak neměly tak dramatický průběh (např. člověk, která má finanční rezervu, neskončí kvůli ztrátě zaměstnání jako bezdomovec).

Vyšší náklady na splátky úvěrů? Asi nikoli, úroky by se přizpůsobily nové situaci velice rychle, respektive by se investovalo racionálněji. V případě čistě tržního systému (tedy bez snahy centrálních bank řídit množství peněz v oběhu) by pak úroky byly řízeny časovou preferencí (dle rakouské ekonomické školy).

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS