Diskuse

Etatista Nečas

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

"K nastartování ekonomického růstu je však potřeba přesvědčit veřejnost, aby více utrácela". (http://zpravy.idnes.cz/petr-necas-a-plany-na-ekonomicky-rust-dwf-/domaci.aspx?C=A121109_192349_domaci_ert). Snad mne starodůchodci neumlátí svými čepicemi jsem přec jeden z nich! Budu mluvit jakoby za ně, oni se ještě ozvou - když ne dnes tak určitě brzy. 

My důchodci slibujeme že utrácet budeme jak jen můžeme. Dál se pouze v heslech vyjádříme, tisíc pouze znaků k tomu máme. Takže náš slib takto plnit hodláme: budeme utrácet hlavně za domy drahé mobily, a za za vily s bazény - jich dna s ručně tvarovanými dezény). Pak ty drahé obrazy -  do fajnových obchodů každý z nás taxíkem pro ně  vyrazí. Opasky si nebudeme utahovat, v těch nejdražších restauracích hodláme hodovat. Zkrátka tak se budeme chovat jak to naše vláda po nás žádá. 

ŽÁDNÝ PŮST A JE TO - BOHATĚ PAK ZBUDE NA RŮST!

P.S. Důchodci mí milí, doufám že mi nikdo z vás nenabije - tohle totiž byla(hodně hořká) ironie.

5 0
možnosti
PK

Neříkám, že vámi prezentované teorie "svobody" jsou dnes mimo mísu, ale přece jen nejlépe odpovídají "starokapitalismu" - jeden švec, dva řezníci, občas továrnička. Při dnešní úrovni - Marx by řekl "výrobních sil a vztahů" jde o nalezení vyváženosti mezi etatismem a čistým trhem. Asi se stát nebude plést do výroby "kondomů" ale možná nějaké normy i v tomto businesu jsou žádoucí. Něco jiného je třeba výroba elektřiny. Lpění na svobodě a nedotkutelnosti vlastnictví Vám zpozdí výstavbu dálnice o léta. Přitom za svobodou se skrývají většinou vykutálení právníci, aby na tom vyrejžovali. S nadsázkou - dokážeme jak Číňani za 10 let zvednout HDP a mzdy 2x?

0 0
možnosti

Pokud nejdříve spadneme na čínskou startovací úroveň (základní starost průměrného obyvatele - co budu zítra jíst?), tak z této úrovně se dá snadno zvyšovat HDP a mzdy na 2x. Větší vypovídací hodnotu má HDP na obyvatele, kde jsme údajně 45 a Čína 118. - viz http://www.svetdnes.cz/zebricek/hdp-na-obyvatele.html Čína růstu dosáhla hlavně díky liberalizaci ekonomiky, tedy právě ekonomickou decentralizací a zvyšování úrovně ekonomické (bohužel nikoli osobní a občanské) svobody, což je zcela v souladu s liberální teorií.

Dalším faktem je, že si dokáži socialismus spíše představit na úrovni jeden švec a dva řezníci - jejich činnost lze totiž nějakým způsobem centrálně plánovat. Ale jak chcete plánovat za současné úrovně "výrobních sil a vztahů?" Příčinná souvislost je zde dle mého názoru opačná - čím složitější společnost, tím méně je možné jí centrálně řídit. Nikoli, jak tvrdí etatisté, čím složitější společnost, tím více je třeba ji centrálně řídit.

0 1
možnosti
  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1346x
„Nikdo nemiluje vlast proto, že je velká, ale proto, že je jeho.“
Seneca.

Kratší jednorázové postřehy naleznete na Twitteru:

https://twitter.com/intplogik

Seznam rubrik

Oblíbené knihy