Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

26. 8. 2012 2:07
Regulace přinášejí větší svobodu.

Tak třeba státní zákaz dětské práce. Nařízená možnost odmítnout dědictví. Zákaz ručit za své závazky svou vlastní osobní svobodou.... Jedině díky množství takových a podobných zákazů, příkazů, nařízení, regulací, je moderní člověk svobodnější, než kdy předtím.

0 0
možnosti

KarelSind

26. 8. 2012 8:58
Re: Regulace přinášejí větší svobodu.

Z logiky věci vyplývá, že za sebe může nést zodpovědnost jen jedinec, který je už vnímán jako svéprávný, plnohodnotný občan (dle práva) - děti nemají volební právo, které je znakem plného občanství, takže je pochopitelné, že jsou paternalisticky chráněny a není to v rozporu se svobodnou společností. Zákaz ručit své závazky - chrání svobodu, proti otroctví obecně vystupovali hlavně liberálové, takže opět - tento zákaz je znakem svobodné společnosti. Ale zákaz kouření v restauracích? Buď je majitel restaurace svéprávný, má volební právo, je vnímán jako plnohodnotný občan, podniká na své vlastní náklady - pak má právo se rozhodnout sám, jinak je to zásah do jeho svobody a on přestává být před zákonem plnohodnotným, svéprávným občanem.

0 0
možnosti
H

HonzaC

25. 8. 2012 17:09
Trh?

Zajimave, ze ve velke casti Evropy se proste v restauracich, v praci apod. nekouri.  Fakticky, kuraci si ve velke vetsine jdou zakourit ven zcela dobrovolne, a to dokonce i doma.  Zkratka si zvykli.  A stava se to stava zcela samozrejme.

Jestli za to muze trh, nevim, ale mozna lidi proste prijdou na to, ze to je lepsi.

0 0
možnosti

KarelSind

25. 8. 2012 17:30
Re: Trh?

Trh pouze reflektuje interakce mezi lidmi, je lidmi vytvářen. Takže pokud lidé přijdou na to, že je to lepší a začnou to činit dobrovolně, trh na to bude reflektovat a podobné jednání se stane pravidlem. Ovšem je rozdíl, pokud se tak stane touto formou a pokud se to stane formou státní intervence.

0 0
možnosti
  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1346x
„Nikdo nemiluje vlast proto, že je velká, ale proto, že je jeho.“
Seneca.

Kratší jednorázové postřehy naleznete na Twitteru:

https://twitter.com/intplogik

Seznam rubrik

Oblíbené knihy