Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nebojujme minulé války

Blíží se volby. Mohou patřit k nejdůležitějším volbám v našich dějinách, protože se blíží doba, kdy budeme muset učinit hned několik fundamentálních rozhodnutí.

Rozhodnutí, která budou mít na naši budoucnost podobný vliv, jaký měla rozhodnutí učiněná v letech 1918, 1948 nebo 1989. Proto je vhodné se soustředit na tyto fundamentální otázky a přestat se soustředit na minulost, přestat bojovat to, čemu říkám „minulé války.“

Co mám na mysli minulými válkami? Nejčastěji se setkávám se třemi.

První je válka s předlistopadovým komunismem. Strašení některých pravičáků návratem před rok 89 není politickým programem, je iracionální. Kousek od Náměstí Republiky se nachází Muzeum komunismu. To je to místo, kam komunismus patří. Do muzea. Nechme ho tam. Ale bojovat s ním a bát se jeho návratu? Asi stejně racionální jako bát se návratu Habsburků. I kdyby se nedejbože KSČM dostala do vlády (a že doufám, že se tak nestane), tak předlistopadový komunismus neobnoví. Nikoli bez podpory ze Sovětského svazu. Maximálně prosadí pár radikálně socialistických nápadů, ale to zvládne ČSSD nebo Strana zelených také. Relikt minulosti typu KLDR na tom nic nezmění.

S tím souvisí Rusko. Rusko je sice velmi reálné a aktuální, ovšem z výroků jeho odpůrců máte pocit, že mluví o Sovětském svazu. A ten už reálný není. Současné Rusko je bezpochyby státem s velmi silnými mocenskými ambicemi, velmi tvrdě si hájící své zájmy. Ovšem tak postupuje každá velmoc, včetně USA, Číny nebo Indie. Tyto zájmy se mohou dostat do střetu s našimi, ovšem to je důvod k racionální diskuzi, případně k zaujetí tvrdé vyjednávací pozice v dané věci, nikoli k démonizaci, panice a zneužívání Ruska coby umělého vnějšího nepřítele. Současné Rusko (což nemusí znamenat budoucí) nemá s vysokou pravděpodobností ani zájem, ani prostředky na to expandovat do střední Evropy.

Třetí minulou válkou je nacismus či fašismus. Tato válka je využívána multikulturními silami jako manipulace. Jako ultimativní zbraň proti svým názorovým odpůrcům. Jakmile je někdo běloch a použije slova jako národ či rasa v jiném než hanlivém významu (samozřejmě, jedině pokud mluví o národu či rase svém, případně jiných běloších), je okamžitě nácek, fašista apod. Člověk už potom nepozná skutečného nácka od toho, kdo je jím jen nazýván. Opět platí – nacismus ve své původní, hrůzné podobě, se stejnými symboly a Třetí říší je prostě mrtev. Prohrál válku v roce 1945.

Proč je to důležité? Protože tyto minulé války zatemňují naše vidění, soustředíce se na ně nevidíme ta témata, která jsou aktuální nyní. Ze strachu z komunismu a Sovětského svazu odmítáme vidět, že Marx se z Moskvy již dávno vrátil tam, odkud pocházel – totiž do západní Evropy. Která tím začíná představovat hrozbu mnohem akutnější než Rusko. Ze strachu, abychom náhodou nebyli jako nacisté, odmítáme (a toto platí hlavně pro západní Evropu) vidět, že našim národům hrozí zánik.

Jaká jsou tedy aktuální témata?

Primárním je postoj k imigraci, zejména té z odlišného, k našemu antagonistického civilizačního okruhu. Postoj k otázce, zda národní stát má právo zůstat národním, zakotveným v dané kultuře, nebo zda se mají všechny západní státy proměnit v multikulturní oblasti bez identity.

S tím souvisí postoj k Evropské unii. Mají tyto národní státy zůstat svrchovanými, suverénními národními státy nebo se mají naopak stále více integrovat do Evropské unie a tím pozbýt i zbytků své suverenity?

Pokud by odpověď na první otázku zněla NE, druhá se stává irelevantní, u multikulturního státu bez identity by bylo lhostejné, zda rozhodování probíhá na úrovni Prahy, Bruselu nebo třeba vlády globální.

A jako poslední, byť nikoli významem, uvedu postoj k politické korektnosti. Politická korektnost je něčím jako celospolečenským virem HIV. Stejně jako HIV zbavuje jedince obranyschopnosti a jemu se poté stane fatální i jinak banální onemocnění, politická korektnost tím, že znemožňuje nebezpečí pojmenovat (ideálně o nich i přemýšlet) činí totéž na celospolečenské úrovni. Stává se nástrojem autocenzury a má v sobě silný potenciál stát se nástrojem totalitní ideologie.

Tím, jak znemožňuje společnosti se bránit destruktivním vlivům, se tato společnost pak může začít stávat kořistí kultur a ideologií, které by jinak vážnou hrozbu nepředstavovaly. Na mysl připadnou příklady jako současná migrační vlna s následnou kriminalitou běženců, případně islamistický terorismus nebo europeismus.

Všechny odpovědi na předchozí otázky jsou legitimní, každý by si na ně ale měl sám odpovědět. A jít volit při vědomí toho, že právě tyto otázky jsou těmi, na něž by měly volby odpovědět. Volby nejsou show typu SuperStar, aby se člověk rozhodoval podle sympatií, je důležité se rozhodovat racionálně. Pokud totiž podobné otázky jednoznačně nevyřeší demokratické nástroje (tedy volby či referenda), existuje riziko, že nás nutnost nakonec bude nutit řešit je mimo rámec demokratických a právních institucí.

A to je něco, čemu bychom se měli snažit vyhnout.

 

Autor: Karel Šindelář | středa 13.9.2017 19:35 | karma článku: 18,08 | přečteno: 464x
  • Další články autora

Karel Šindelář

Pandemie covidismu

Souběžně s pandemií viru SARS-CoV-2 způsobujícího nemoc covid-19 aktuálně probíhá pandemie memetického viru způsobujícího covidismus, který z jistého úhlu pohledu představuje větší riziko, než samotný covid.

1.1.2022 v 18:34 | Karma: 33,37 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Společnost

Karel Šindelář

Nastal čas přestat žít ve lži!

Jak najít v záležitosti pandemie pravdu? Určitě ne u obvyklých „mluvících hlav“ z televize, politiky a většiny mainstreamových médií.

17.10.2021 v 13:30 | Karma: 32,43 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Politika

Karel Šindelář

Probíhá radikální změna systému

V demokracii by člověk čekal, že o případné fundamentální změně systému bude rozhodnuto v referendu. Nebo alespoň, že volby drtivě vyhraje strana, která má tuto změnu v programu. Může k ní ale dojít i plíživě, takřka mimochodem.

5.7.2021 v 11:39 | Karma: 25,09 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

Karel Šindelář

Tři pohledy na současné protesty proti rasismu

Co se to děje v USA, západní Evropě a v menší míře i u nás? Jde skutečně o boj proti rasismu? Pojďme si toto dění rozebrat na třech úrovních, ve třech pohledech různé hloubky.

14.6.2020 v 17:39 | Karma: 35,68 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Politika

Karel Šindelář

Statistika a nejistota v čase korony

Žijeme v době, která se snaží vše změřit, vtěsnat do tabulek v Excelu a vypočítat na dvě desetinná místa. Pak si přijde realita a ukáže nám, že jsme na to příliš malí páni.

19.4.2020 v 18:31 | Karma: 8,35 | Přečteno: 197x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1346x
„Nikdo nemiluje vlast proto, že je velká, ale proto, že je jeho.“
Seneca.

Kratší jednorázové postřehy naleznete na Twitteru:

https://twitter.com/intplogik

Seznam rubrik

Oblíbené knihy