Nechte si své dotace, pane Barroso

4. 04. 2013 22:29:00
Pan Barroso se údajně vyjádřil v tom smyslu, že Češi dostávají nejvíce peněz na hlavu na dotacích a nemají tedy moc důvodů k euroskepticismu. Naopak, právě naše zkušenosti s dotacemi jsou hlavním důvodem k euroskepticismu.

Ona sama myšlenka dotací z jedné měnové zóny do druhé je poněkud zvláštní. Vezměme si jako příklad nějaký takový dotovaný, státem zadávaný projekt v hodnotě 10milionů Kč. Řekněme, že EU do toho přispěje 50ti procenty, tedy 5ti miliony. První, co se musí stát, je, že nějaký úřad vezme nějakých 200tis Euro a vymění je za Koruny. Někde, někdo právě prodal Koruny a koupil Eura. A zároveň s tím odpadl mezní kupující Korun, kterému jeho nákup unikl o tu mikroskopickou změnu kurzu, kterou tato operace vyvolala. Na někoho se tak říkajíc nedostalo, protože ty Koruny mohl koupit jenom jeden subjekt. Onen někdo mohl být investor, turista, spekulant, kdokoli, ovšem pravděpodobně někdo rozumnější, než státní úředník. Ano, do Čech nepřitekly žádné nové peníze (nepočítám situaci, kdyby kupujícím byla ČNB snažící se zrovna srazit kurz Koruny), jen byl přesměrován jejich tok (to není argument pro zavedení Eura!).

Ok, máme dotaci 5milionů. Co se stane dále? Musíme kofinancovat. Zde už to je podstatně jednodušší. Stát investuje vlastních 5milionů, které buď sebere na daních nebo si je půjčí (nebo je vytiskne, ale to je spíš specialita jiných centrálních bank než ČNB). Pokud je sebere na daních, je jasné, že jejich plátcům klesne kupní síla. Něco si tedy nekoupí. Někde, někdo právě přišel o práci, protože jeho produkt patřil mezi ty, které si právě na základě tohoto poklesu kupní síly obyvatelé nekoupí. Na každé pracovní místo vzniklé dotací někde jinde nějaké zaniklo.

Pokud se zadluží, valí stát problémy před sebou. Důsledky předlužení států můžeme sledovat na jihu Evropy. Je to cesta, kterou se vydat pravděpodobně nechceme.

Ok, máme 10milionů. Co se stane dále. No přece dojde na korupci. Daný projekt (pokud by na svobodném trhu vůbec vznikl), by v tržním prostředí pravděpodobně stál tak 5 milionů. Kombinace neefektivnosti státních úředníků a korupce (např. zakázku získá vyhlášená stavební firma sponzorující stranu, která je u moci) způsobí, že se projekt ještě prodraží – řekněme na 15milionů. Stát jde a opět shání dalších 5milionů. Celá operace z předchozích dvou odstavců se opakuje včetně všech negativních důsledků.

Co se děje dále? Na trhu prosperuje firma, která by se v tržním systému vůbec neuživila. Její výsadou totiž není schopnost nabízet spotřebitelům to, co chtějí, za co nejlepších podmínek, ale vazba na vládnoucí politickou stranu. Tato firma zaměstnává spoustu lidí (+ kapitálu), kteří tím pádem nedělají něco jiného. Něco, za co by jim spoluobčané zaplatili dobrovolně.

Kupní síla je přenesena z jednoho na druhého. Z německého nebo francouzského daňového poplatníka, z českého daňového poplatníka na pseudopodnikatele přisátého na dotace či státní zakázky. Z mezního prodejce (který zkrachoval kvůli poklesu kupní síly) na tohoto pseudopodnikatele a jeho zaměstnance. Celý trh je tím pokřiven, protože tato změna kupní síly mění i poptávku. Prosperují ekonomická odvětví, která by pravděpodobně vůbec neprosperovala. Jiná prosperují méně, případně ani nevzniknou.

Do toho všeho je třeba živit úředníky, které o tom všem rozhodují. Lidé vzdělaní, schopní, kteří by mohli být přínosem pro své spoluobčany, pokud by jim nabízeli své služby na trhu. Jsou-li ovšem živeni tímto způsobem, dělají práci neužitečnou a zbytečnou. Jde o trestuhodné plýtvání vzácnými lidskými zdroji.

Obecně vzato, dotace škodí vždy a všude. Lze je pochopit jako oběť (nikoli jako ctnost) řekněme v nějaké strategické věci – například bych si dokázal představit, že země, obávající se zahraniční agrese, bude dotovat těžký průmysl, aby měla v případě nutnosti potenciál pro výrobu zbraní. Z ekonomického hlediska jsou ovšem dotace pouze zlem, které v konečném důsledku pouze zvýší životní úroveň úzce vybrané skupiny lidí – na úkor všech ostatních.

Autor: Karel Šindelář | čtvrtek 4.4.2013 22:29 | karma článku: 30.28 | přečteno: 938x

Další články blogera

Karel Šindelář

Pandemie covidismu

Souběžně s pandemií viru SARS-CoV-2 způsobujícího nemoc covid-19 aktuálně probíhá pandemie memetického viru způsobujícího covidismus, který z jistého úhlu pohledu představuje větší riziko, než samotný covid.

1.1.2022 v 18:34 | Karma článku: 33.28 | Přečteno: 1011 | Diskuse

Karel Šindelář

Nastal čas přestat žít ve lži!

Jak najít v záležitosti pandemie pravdu? Určitě ne u obvyklých „mluvících hlav“ z televize, politiky a většiny mainstreamových médií.

17.10.2021 v 13:30 | Karma článku: 32.43 | Přečteno: 1027 | Diskuse

Karel Šindelář

Probíhá radikální změna systému

V demokracii by člověk čekal, že o případné fundamentální změně systému bude rozhodnuto v referendu. Nebo alespoň, že volby drtivě vyhraje strana, která má tuto změnu v programu. Může k ní ale dojít i plíživě, takřka mimochodem.

5.7.2021 v 11:39 | Karma článku: 25.09 | Přečteno: 800 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.52 | Přečteno: 126 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.27 | Přečteno: 541 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 520 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 470 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 53 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1331

„Nikdo nemiluje vlast proto, že je velká, ale proto, že je jeho.“
Seneca.

Kratší jednorázové postřehy naleznete na Twitteru:

https://twitter.com/intplogik

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...