Ideály humanitní v 21. století

25. 07. 2011 18:03:00
Už delší dobu přemýšlím nad nedostatečností politického a ideového uspořádání na pravici a levici. Marně přemýšlím, co má společného nacionalismus a ODSka. Nebo komunismus a anarchismus. Kam by patřili třeba buddhisté, kdyby si založili politickou stranu.

Mnohem lepší rozdělení jsem nalezl v sérii přednášek od TGM, vydávaných souborně jako Ideály humanitní (citace se budou odkazovat k vydání z Melantrichu z roku 1968) . Místo pravice (kam by v té době spadali monarchisté) a levice (zde by byli všichni zástupci dnešních politických směrů) rozděluje ideologie na individualistické a kolektivistické.

Pojďme se podívat na charakteristiku radikálních odnoží obou směrů. Radikální individualismy jsou zde vyobrazeny dva. Prvním je anarchismus, druhým nietzeismus. Oba mají společné, že odmítají jakékoli obecné společenské zásady. Dobré je to, co je dobré pro mě. Já jsem měřítkem všech věcí. „A jestliže já jsem měřítkem všeho, pak mě není nic do nikoho a do ničeho (str. 24)“ Stát je pro anarchistu zlem, pro Nietzeho jenom prostředkem k uskutečnění vlastních plánů. Bůh je mrtev, bůh jsem já.

Do dnešní doby radikální individualismus v otevřené podobě prakticky nepřetrval. Anarchismus se proměnil v téměř neškodné hnutí „huličů.“ Nietzeismus byl transformován do skrytějších forem v podobě lidí s „ostrými lokty,“ podnikavců a populistů, využívajících jiné lidi ke svému prospěchu – ovšem nikdy to nepřiznávajících.

Radikální kolektivismus přetrval. Důležitý je zde nějaký kolektiv, masa, nikoli člověk jako jedinec. Masaryk ho charakterizuje na marxismu, cituji: „...individuum, osobní já pozbývá před masou svého významu, anebo, jak říká Engels, individuum nestojí za nic... Socialism... jest uvědoměle protiindividualistický. Odtud vědomí a popřípadě svědomí jednotlivcovo nic neznamená, pouze vědomí a svědomí kolektivní masy,...(str. 16,).“

Tímto nádherně ještě dávno před vznikem Sovětského svazu odhalil zásadní chyby komunismu. Ovšem sám se neomezuje jen na komunismus. Stejné zásady platí v případě islamistů. Dalo by se říci, dobré je to, co je dobré pro muslimy. Řada z nich má asi na to co je pro ně dobré jiný názor – ovšem Lenin se také neptal proletářů jako jednotlivců. K čemu samostatné uvažování, od toho je imám, který na to má Korán. Alláh je mrtev, místo boha máme islamismus. Úplně stejně uvažuje nacionalismus. Místo muslimů či proletářů má svůj národ. Opět se ho neptá na názor, přesto se jím okázale zaštiťuje. V jeho jménu je možno činit cokoli, všechno je správné, je-li to dobré z hlediska národa.

Ve světle událostí v Norsku je jasné, že nacionalismus a islamismus mají více společného než rozdílného. Ony ty české zápalné láhve už k terorismu nemají moc daleko.

Masaryka bych ještě doplnil o jednu myšlenku – novodobý „individualistiký nadčlověk“ nebude mít zatěžko se zaštiťovat kolektivistickými frázemi a tak své „věřící“ využívat. To je spíš varování pro případné nacionalisty nebo komunisty, kteří můžou číst tento blog.

Pro nás z toho vyplývá okřídlené, že nejlepší je zlatá střední cesta. Zásadou demokracie je „svoboda jednotlivce končí tam, kde začíná svoboda druhého.“ Je to kompromis mezi těmito protipóly, cesta, kterou vidím jako jedinou racionální. Zda jsou jí individualističtější ODS nebo TOP 09 či kolektivističtější ČSSD se už nejeví tak důležité, byť mám své favority. Důležité je nepodlehnout tlaku, který je na nyní na evropany vyvíjen vzhledem k islamismu – a nepřejít do (zdánlivě odlišného) druhého extrému, nacionalismu (nebo jeho moderní formy, jakéhosi „západismu“ stavějícího na celé euro-žido-americké civilizaci). Protože „láska, humanita musí být pozitivní. Často nenávist, například k národu druhému, pokládá se již za lásku k národu svému. Vyšší je nemít té nenávisti...(str. 58).“

Autor: Karel Šindelář | pondělí 25.7.2011 18:03 | karma článku: 9.05 | přečteno: 1140x

Další články blogera

Karel Šindelář

Pandemie covidismu

Souběžně s pandemií viru SARS-CoV-2 způsobujícího nemoc covid-19 aktuálně probíhá pandemie memetického viru způsobujícího covidismus, který z jistého úhlu pohledu představuje větší riziko, než samotný covid.

1.1.2022 v 18:34 | Karma článku: 33.28 | Přečteno: 1011 | Diskuse

Karel Šindelář

Nastal čas přestat žít ve lži!

Jak najít v záležitosti pandemie pravdu? Určitě ne u obvyklých „mluvících hlav“ z televize, politiky a většiny mainstreamových médií.

17.10.2021 v 13:30 | Karma článku: 32.43 | Přečteno: 1027 | Diskuse

Karel Šindelář

Probíhá radikální změna systému

V demokracii by člověk čekal, že o případné fundamentální změně systému bude rozhodnuto v referendu. Nebo alespoň, že volby drtivě vyhraje strana, která má tuto změnu v programu. Může k ní ale dojít i plíživě, takřka mimochodem.

5.7.2021 v 11:39 | Karma článku: 25.09 | Přečteno: 800 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 593 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2070 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 292 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 53 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1331

„Nikdo nemiluje vlast proto, že je velká, ale proto, že je jeho.“
Seneca.

Kratší jednorázové postřehy naleznete na Twitteru:

https://twitter.com/intplogik

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...