Chceš-li mír, připravuj válku

18. 07. 2011 16:26:00
Před pár dny naše vláda dostala dopis, který jí varuje před tím, abychom se nestali „černými pasažéry NATO.“ Dopis vyvolal vyvolal mnohem méně zájmu, než by si zasloužil. Varuje totiž před nebezpečným postupem nejen naší, ale většiny evropských vlád.

Jasně, na první pohled se zdá, že armádu ani nepotřebujeme. Jsme obklopeni samými spojenci z NATO, Afghánistán daleko a Somálští piráti se nás netýkají. Armáda je beztak zkorumpovaná. Tak proč do ní cpát peníze? Zrovna teď, když je potřeba šetřit. Je lepší dát peníze lékařům, nezaměstnaným nebo komukoli jinému, kdo je potřebuje.

Logická úvaha. Určitě platí v horizontu jednoho volebního období, což dělá z armádního rozpočtu nekonečný rezervoár státních pokladen. Jenže co delší časový horizont?

Afghánistán je možná daleko. Nicméně každý, kdo někdy hrál alespoň strategickou počítačovou hru nebo četl historický román z válečného prostředí, zná prostý fakt – válku je vždy třeba přenést na území protivníka. Přesně to dělá NATO v Afghánistánu. Kdyby nebylo u nich, řádili by teroristé v Evropě a Americe.

Jsme obklopeni spojenci. Ovšem ze spojenců se můžou snadno stát (potencionální) nepřátelé, jak by jistě ve vztahu k našemu státu dosvědčil třeba Vladimír Putin. Nacionalismus a izolacionalismus jsou v Evropě na vzestupu, byť často v pochopitelném vztahu k islamistům. Jenže pokud nacionalisté v nějakém státě převezmou moc, tak pravděpodobně u muslimů (natož islamistů) nezůstanou. Nejzjevnějším příkladem růstu nacionalismu v Evropě je Maďarská garda, ale i téměř celospolečenské opovržení „multi-kulti“ je varovné. Protože co jiného je v míru žijící Evropa, než takový velký „multi-kulti“ kotel? Odpor proti multikulturalismu může snadno přerůst v nacionalismus, případně odpor vůči samotné demokracii. Ekonomická situace v celé Evropě není optimální – což pravicovým i levicovým radikálům nahrává.

A to nemluvím o staré známé pravdě, že vnitřní problémy se nejlépe řeší agresí navenek. Optimálně proti někomu, kdo je slabší. A s vnitřními problémy se potýkají nejenom arabské diktatury, ale i třeba Čína nebo Rusko.

Evropu zatím chrání USA. Možná v tuto chvíli nikoli vojensky – nicméně on k té ochraně stačí prostý fakt, že útok na jakoukoli západoevropskou a středoevropskou zemi znamená válku s Američany. Ovšem jak dlouho budou „Amíci“ ochotni se takhle za Evropu brát, když ta je jako spojenec nespolehlivá? Patrně je k tomu vede spíš historická zkušenost než přátelský cit – první ani druhé světové se nakonec stejně nevyhnuli. A kdyby do nich vstoupili dříve, stálo by to mnohem méně (amerických) životů.

Jednoduše platí, že vojenská síla potencionálního protivníka odradí od útoku. Slabost? Ta k němu láká. Takže dokud nad námi budou držet USA ochranou ruku, patrně nám riziko nehrozí. Ovšem pokud přestanou? Nebo řeknou – to je vnitroevropský problém, do toho se plést nebudeme? Pak může armáda chybět.

A taková chvíle může nastat kdykoli. A s tím jak armádu postupně ztrácíme (a tím my nemyslím jen Čechy, ale Evropany obecně), se pravděpodobnost vzniku takové situace zvyšuje.

Autor: Karel Šindelář | pondělí 18.7.2011 16:26 | karma článku: 16.60 | přečteno: 1543x

Další články blogera

Karel Šindelář

Pandemie covidismu

Souběžně s pandemií viru SARS-CoV-2 způsobujícího nemoc covid-19 aktuálně probíhá pandemie memetického viru způsobujícího covidismus, který z jistého úhlu pohledu představuje větší riziko, než samotný covid.

1.1.2022 v 18:34 | Karma článku: 33.28 | Přečteno: 1013 | Diskuse

Karel Šindelář

Nastal čas přestat žít ve lži!

Jak najít v záležitosti pandemie pravdu? Určitě ne u obvyklých „mluvících hlav“ z televize, politiky a většiny mainstreamových médií.

17.10.2021 v 13:30 | Karma článku: 32.43 | Přečteno: 1029 | Diskuse

Karel Šindelář

Probíhá radikální změna systému

V demokracii by člověk čekal, že o případné fundamentální změně systému bude rozhodnuto v referendu. Nebo alespoň, že volby drtivě vyhraje strana, která má tuto změnu v programu. Může k ní ale dojít i plíživě, takřka mimochodem.

5.7.2021 v 11:39 | Karma článku: 25.09 | Přečteno: 802 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 234 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 216 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 622 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 53 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1331

„Nikdo nemiluje vlast proto, že je velká, ale proto, že je jeho.“
Seneca.

Kratší jednorázové postřehy naleznete na Twitteru:

https://twitter.com/intplogik

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...